- معرفی نویسنده واسینی اعرج
واسینی اعرج (عربی: واسینی الاعرج) رمان نویس و استاد دانشگاه، که یکی از فعال ترین نویسندگان نسل دوم الجزایری پس از استقلال می باشد.
همچنین وی یک فعال فرهنگی برجسته و روشنفکر در فرانسه و الجزایر است و از معدود نویسندگان الجزایری است که به زبان عربی می نویسند که هم در مشرق (شرق عربی، غرب آسیا) و هم در مغرب (غرب عرب، شمال آفریقا) به شهرت رسیده اند.
راوی قصههای ناگفته، کیست؟
اعرج در سال 1954 در سیدی بوجنان، در استان شرقی تلمسان، الجزایر به دنیا آمد. او لیسانس ادبیات عرب را از دانشگاه الجزیره گرفت و کمک هزینه دولتی برای تحصیل در دانشگاه دمشق را اخذ و سپس مدرک کارشناسی ارشد و دکتری خود را نیز در آنجا دریافت کرد.
واسینی همچنین در دمشق با همسرش، شاعر نامدار زینب العواج، آشنا شد. اعرج زمانی که هنوز دانشجوی کارشناسی ارشد در دمشق بود شروع به انتشار کتابهای خود کرد.
پس از بازگشت به الجزایر، او تا سال 1994 در دانشگاه الجزایر تدریس می کرد و تا هنگامی که تهدید به مرگ شد (در جریان جنگ داخلی خشونت آمیز در الجزایر) او مجبور به ترک کشور به همراه خانواده اش شد. پس از یک دوره کوتاه در تونس (جایی که تلاش های او برای به دست آوردن شغل معلمی ناموفق بود) به فرانسه رفت. در آنجا در دانشگاه سوربن به تدریس ادبیات عرب مدرن شروع به کار کرد.
او همچنان که بین دو ساحل دریای مدیترانه رفت و آمد می کند و به تدریس، نوشتن و شرکت در فعالیت های فرهنگی عمومی میپردازد، برای چند سال در دهه نود یک برنامه ادبی به نام کاتب و کتاب (یک نویسنده و یک کتاب) در تلویزیون الجزایر تهیه کرد. او به طور منظم در بخش ادبی روزنامه فرانسوی الجزایر الوطن، در بخش “Les Gens du livre” همکاری می کند.
کتاب های ترجمه شده به فارسی
الهه سایه ها
(الجزایر، شهر بزرگ اما بس بیمعنی، پرنده ی آزاد. ای هرزه ی دوستداشتنی!)
خلاصه:/ سِروانتس ، دُن کیشوت، هنگام بازگشت از شمال آفریقا به وطن، در پایان نبرد سهمگین ایتالیا و اسپانیا با سلطان سلیم عثمانی، ربوده و در بازار الجزیره به عنوان برده فروخته می شود تا پنج سال بعد که سرانجام به خانه بازمی گردد.
الهه سایه ها داستان نواده اوست، داستان مردی است که خود را دن کیشوت می خواند و به دنبال ردپای جد اعلایش به قلمرو سایه ها رسیده است.
این رمان که در سال ۱۹۹۳ منتشر شد، اولین جلد از حماسه هزار و یک شب جدید اعرج به شمار میرود و به دلیل روایت خلاقانه، شخصیتهای پیچیده و مضامین عمیق خود مورد تحسین منتقدان قرار گرفته است.
می،شب های ایزیس کوپیا
این کتاب اولین رمان عربی دربارۀ زندگی نویسندۀ بزرگ مصری، مَی زیاده، است. رمان از دست نوشته ای گمشده می گوید که مَی در آسایشگاه روانی عصفوریه نوشت و رازهای دلش را برملا کرد.
این کتاب حاصل سفر سخت راوی است در بیغوله ها، کپرها و کلبه هایی در دامنۀ کوه ها، معابد، بیمارستان ها و دیوانه خانه ها به دنبال یادداشت های گمشدۀ مَی. همه شخصیت های نامی عرب در ابتدای قرن بیستم در یک قاب جمع شده اند و مَی در میانۀ روشنفکرانی است که به رغم ادعاهایشان متحجرند.
همچنین در این بلاگ می توانید درباره کتاب می؛ شب های ایزیس کوپیا بصورت کامل، بخوانید!
برخی دیگر از مشهورترین کتاب های واسینی اعرج عبارتند از:
-
رمان:
-
انتشار الليلة السابعة بعد الألف، الكتاب الأول: رمل الماية (فاجعه شب هفتم پس از هزارمین شب، کتاب اول: شنهای صد سالگی)-1933
-
أرضُ السِّيَاحَةِ (سرزمین سفر)
-
طوقُ الحمامِ (گردنبند کبوتر)
-
أُسْطُورَةُ بَحْرِ الرِّمَالِ (افسانه دریای شن)
-
مَسْرَحُ المَوْتَى (تئاتر مردگان)
-
-
داستان کوتاه:
-
الحَائِطُ (دیوار)
-
الْمُنْتَظِرُونَ (منتظران)
-
أَقْصَاةُ اللَّيْلِ (انتهای شب)
-
أَحْلامُ المَجْنُونِ (رویاهای دیوانه)
-
الزَّرْقَاءُ (آبی)
-
-
شعر:
-
الْمُنْفَى (تبعید)
-
أَغَانِيَ المَدِّ والجَزْرِ (سرودهای مد و جزر)
-
الْعَطَشُ (تشنگی)
-
أَرْضُ المَوْتِ (سرزمین مرگ)
-
الْحُبُّ (عشق)
-
در این وبلاگ به زندگینامه و آثار پربار یکی دیگر از نویسندگان جهان عرب یعنی واسینی اعرج پرداختیم.
همچنین شما میتوانید با نگاهی به دیگر بلاگ های مربوط به نویسندگان جهان عرب در سایت گونیا مانند نجیب محفوظ و معرفی نامه کتاب موسم هجرت به شمال اثر نویسنده عرب زبان، طیب صالح اطلاعات بیشتری درباره آنها بدست آورید.
نویسنده: فاطمه طالبیان