- معرفی کتاب افسردگی نهفته: رهایی از نقاب کمالطلبی
نویسنده: مارگارت رابینسون رادرفود
خودتان را میکشید تا کارها را به بهترین شکل ممکن انجام دهید؟ کارهای نصفه نیمه اعصابتان را خرد میکند؟ هر چیزی اگر عالی نباشد، آزارتان خواهد داد؟ صدای منتقد و سرزنشگر درونتان هرگز دست از سرتان برنمیدارد؟ بابت کوچکترین اشتباهات ساعتها خودخوری میکنید و از دستاوردهایتان آنچنان که باید لذت نمیبرید؟
مارگارت رادرفورد: روانشناسی دلسوز و نویسندهای توانمند
مارگارت رابینسون رادرفورد، روانشناسی بالینی با بیش از ۲۵ سال تجربه در زمینهی درمان افسردگی و اضطراب است. او به واسطه فعالیتهای داوطلبانهاش در زمینهی سلامت روان جامعه نیز مورد تقدیر قرار گرفته است.
رادرفورد علاوه بر فعالیتهای بالینی، به نویسندگی نیز علاقه دارد و تاکنون کتابهای متعددی در زمینهی روانشناسی به نگارش درآورده است. کتاب «افسردگی نهفته: چگونه از کمالگرایی که افسردگی شما را پنهان میکند رها شوید» از جمله مشهورترین آثار اوست.
در این کتاب، رادرفورد به نوعی از افسردگی میپردازد که در زیر سطح ظاهری یک زندگی موفق پنهان شده است. او با ظرافت و دلسوزی، به بررسی ریشهها و علائم این نوع افسردگی میپردازد و راهکارهای عملی برای رهایی از آن ارائه میدهد.
کتاب «افسردگی نهفته» به دلیل لحن ساده و قابل فهم، مورد استقبال بسیاری از خوانندگان و متخصصان روانشناسی قرار گرفته است. این کتاب به عنوان منبعی ارزشمند برای افرادی که خود یا اطرافیانشان با این نوع افسردگی درگیر هستند، به شمار میرود.
مارگارت رادرفورد با تلاشهای خود در زمینهی درمان و آموزش، به بسیاری از افراد در مسیر بهبودی از افسردگی و اضطراب کمک کرده است.
منتقد درونی: ساکتش کن تا شاد بشی!
درباره کمال گرایی
کمالگرایی، در روانشناسی، به عنوان تمایل به بینقص بودن و تلاش برای رسیدن به بالاترین استانداردها در همه زمینههای زندگی تعریف میشود. افراد کمالگرا اغلب معیارهای بسیار بالایی را برای خود و دیگران تعیین میکنند و دائماً در تلاش برای رسیدن به این معیارها هستند.
در حالی که تلاش برای رسیدن به اهداف و ارتقای سطح زندگی میتواند مفید باشد، کمالگرایی افراطی میتواند پیامدهای منفی بسیاری به دنبال داشته باشد.
خانم برنه براون کمال طلبی را اینگونه تعریف می کند که:
یک سیستم فکری خود ویرانگر و اعتیادآور است که هسته اش بر این باور است که اگر بی نقص زندگی کنم و همه کارها را بی نقص انجام بدهم و بی نقص بنظر برسم، مغزم راحتم می گذارد و دیگر می توانم از احساسات دردناکی مثل شرم و قضاوت و سرزنش دور باشم.
برخی از ویژگیهای افراد کمالگرا عبارتند از:
- انتقاد شدید از خود: افراد کمالگرا به شدت خود را مورد انتقاد قرار میدهند و هرگز از عملکرد خود راضی نیستند. این امر میتواند منجر به عزت نفس پایین و احساس شرم و حقارت شود.
- ترس از شکست: ترس از شکست، یکی از ویژگیهای بارز کمالگرایی است. این ترس میتواند افراد را از امتحان کردن چیزهای جدید، ابراز وجود و برقراری روابط عمیق بازدارد.
- کنترل گری: افراد کمالگرا نیاز شدیدی به کنترل همه چیز در زندگی خود دارند. آنها به دیگران اعتماد نمیکنند و ترجیح میدهند همه کارها را خودشان انجام دهند. این امر میتواند منجر به استرس و اضطراب شدید شود.
- همه یا هیچ: افراد کمالگرا دنیا را به دو دسته “همه یا هیچ” تقسیم میکنند. به عبارت دیگر، آنها معتقدند که هر کار باید بینقص انجام شود و در غیر این صورت، یک شکست کامل است.
تفاوت کمالگرایی و تمایل به پیشرفت:
مهم است که بین کمالگرایی و تمایل به پیشرفت تفاوتی قائل شویم. افراد با انگیزه برای پیشرفت، اهداف چالشبرانگیزی برای خود تعیین میکنند و برای رسیدن به آنها تلاش میکنند. با این حال، آنها در صورت عدم موفقیت، خود را به شدت سرزنش نمیکنند و از اشتباهات خود به عنوان فرصتی برای یادگیری استفاده میکنند.
در مقابل، افراد کمالگرا از اشتباه کردن میترسند و در صورت عدم رسیدن به اهداف خود، به شدت خود را سرزنش میکنند.
درباره افسردگی
افسردگی، اختلالی شایع در خلق و خو است که بر احساسات، افکار و رفتار فرد تأثیر منفی میگذارد.
علائم افسردگی:
- احساس غم و اندوه و ناامیدی: این احساسات میتوانند دائمی و شدید باشند و بدون هیچ دلیل مشخصی به سراغ فرد بیایند.
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلاً لذتبخش بود: افراد مبتلا به افسردگی ممکن است دیگر از انجام کارهایی که قبلاً از آنها لذت میبردند، لذتی نبرند.
- تغییرات در اشتها و خواب: افسردگی میتواند منجر به کماشتهایی یا پرخوری و همچنین بیخوابی یا خواب زیاد شود.
- کاهش انرژی و خستگی: افراد مبتلا به افسردگی ممکن است دائماً احساس خستگی و کمبود انرژی داشته باشند.
- مشکل در تمرکز و حافظه: افسردگی میتواند در تمرکز، یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات مشکل ایجاد کند.
- احساس بیارزشی و شرم: افراد مبتلا به افسردگی ممکن است دائماً خود را مورد انتقاد قرار دهند و احساس بیارزشی و شرم کنند.
- افکار مرگ و خودکشی: در موارد شدید، افسردگی میتواند منجر به افکار مرگ و خودکشی شود.
افسردگی نهفته: غرق شدن در باتلاق کمالگرایی و منتقد درونی
افسردگی نهفته، با عنوان Hidden Depression در کتاب مارگارت رادرفورد معرفی شده، نوعی از افسردگی است که اغلب زیر لایهای از ظاهربینی و کمالگرایی پنهان میشود.
مارگارت رادرفورد در این کتاب به سراغ آدم هایی می رود که از بیرون ظاهراً همه چیز دارند و نیز آدمهای بسیار قوی ای به نظر میرسند. افراد مبتلا به این نوع افسردگی ممکن است از نظر دیگران شاد و موفق به نظر برسند، اما در درون خود با احساس پوچی، غم و اضطراب دائمی دست و پنجه نرم میکنند. آدمهای محکمی که در خانواده، در محل کار و یا در جمع دوستان فردی هستند که اتفاقا به آنها برای حل مشکلات رجوع می شود. آنها در نگاه اول برای حل مشکلات خود یا دیگران، افرادی هستند که رفتارهای تکانشی و نوسانات عاطفی را بروز نمیدهند اما از درون، پشت این قاب که همچیز تحت کنترل است و همچیز عالی است، در حال تجربه رنج عمیقی هستند. این رنج ممکن است تا جایی ادامه پیدا کند که فرد را دچار افسردگی کاملا نهفته کند.
در این مدل از افسردگی شما ممکن است از بیرون شبیه انسان های افسرده به نظر نرسید. انسان های افسرده عموما انرژی لازمه را ندارند، همیشه غمگینند و مثلاً عمل ساده ای مثل مسواک زدن ممکن است برای آنها بسیار طاقت فرسا باشد. اما در نتیجه بقیه افراد متوجه رفتار این دسته می شوند که همیشه بی حوصله یا آشفته اند و در نهایت متوجه می شوند که احتیاج به کمک دارند. اما افسردگی نهفته فرق دارد، یعنی شما از درون افسرده اید اما با خود می جنگید که رفتارتان هیچ پیام کمکی ارسال نکند و این عمل را تا جایی ادامه می دهید که ممکن است این درد و رنج در وجودتان ریشه بدواند و شما را درگیر خود کند.
این کتاب به بررسی رابطهی پنهان و پیچیدهی بین “کمالطلبی” و “افسردگی” میپردازد. رادرفورد در این کتاب تحسینشده، نشان میدهد که چگونه کمالطلبی میتواند به مثابهی یک سمّ مخرب، درونیترین لایههای وجود انسان را تحت تاثیر قرار داده و توانایی لذت بردن از زندگی را از او سلب کند.
ریشه افسردگی نهفته در کمالگرایی است. افراد کمالگرا معیارهای بسیار بالایی را برای خود و دیگران تعیین میکنند و دائماً در تلاش برای رسیدن به این معیارها هستند.
منتقد درونی، صدای منفی و بازدارندهای در ذهن افراد مبتلا به افسردگی نهفته است. این صدا دائماً آنها را مورد قضاوت قرار میدهد، سرزنش میکند و تحقیر میکند. منتقد درونی میتواند بسیار قدرتمند باشد و به مرور زمان عزت نفس فرد را از بین ببرد.
افراد مبتلا به افسردگی نهفته اغلب از نشان دادن احساسات واقعی خود به دیگران اجتناب میکنند. آنها به جای به اشتراک گذاشتن غم و اندوه خود، ظاهری شاد و بیدغدغه از خود به نمایش میگذارند. این امر میتواند منجر به احساس انزوا و تنهایی عمیق شود.
تفاوتهای کمالگرایی و افسردگی نهفته از دیدگاه مارگارت رابینسون رادرفورد:
مارگارت رابینسون رادرفورد در کتاب خود به بررسی تفاوتهای ظریف بین کمالگرایی و افسردگی نهفته میپردازد.
به عقیده او، هر دو مشکل میتوانند ریشه در انتقاد درونی و احساس بیارزشی داشته باشند، اما در نحوهی تظاهر و پیامدهایشان تفاوتهای اساسی وجود دارد:
تمرکز:
- کمالگرایی: بر نواقص و اشتباهات تمرکز دارد. افراد کمالگرا دائماً به دنبال یافتن ایراد در کار خود و دیگران هستند و از کوچکترین اشتباهات به شدت آزرده میشوند.
- افسردگی نهفته: بر ناکامیها و ناتوانیها تمرکز دارد. افراد مبتلا به افسردگی نهفته، بیشتر به جنبههای منفی زندگی خود توجه میکنند و دستاوردهایشان را نادیده میگیرند.
انگیزه:
- کمالگرایی: معمولاً از میل به کسب تأیید و رضایت دیگران نشأت میگیرد. افراد کمالگرا میخواهند در همه چیز بینقص باشند تا مورد تأیید و تحسین اطرافیان قرار بگیرند.
- افسردگی نهفته: بیشتر از ترس از طرد شدن و قضاوت ناشی میشود. افراد مبتلا به افسردگی نهفته، از اینکه مورد انتقاد و سرزنش قرار بگیرند میترسند و به همین دلیل از انجام کارها و برقراری روابط جدید خودداری میکنند.
احساسات:
- کمالگرایی: میتواند منجر به اضطراب، استرس، ترس از شکست و خشم شود. افراد کمالگرا دائماً نگران هستند که به اندازه کافی خوب نباشند و در رسیدن به اهدافشان شکست بخورند.
- افسردگی نهفته: میتواند منجر به غم و اندوه، ناامیدی، احساس بیارزشی، انزوا و افکار مرگ و خودکشی شود. افراد مبتلا به افسردگی نهفته، از درون احساس پوچی و بیمعنایی میکنند و انگیزه خود را برای انجام کارهای روزمره از دست میدهند.
رفتار:
- کمالگرایی: ممکن است منجر به تأخیر در انجام کارها، ترس از شروع کارهای جدید، دشواری در تصمیمگیری و عدم لذت بردن از دستاوردها شود. افراد کمالگرا به دلیل ترس از اشتباه کردن، از شروع کارها یا به پایان رساندن آنها خودداری میکنند.
- افسردگی نهفته: ممکن است منجر به کنارهگیری از اجتماع، عدم تمایل به انجام فعالیتهای لذتبخش، بیتوجهی به ظاهر و تغییرات در اشتها و خواب شود. افراد مبتلا به افسردگی نهفته از فعالیتهای اجتماعی و سرگرمکننده اجتناب میکنند و به تدریج از زندگی کنار میروند.
به طور کلی هر فرد تجربهی منحصر به فرد خود را از این دو مشکل دارد و ممکن است علائم و نشانههای مختلفی را تجربه کند. اگر فکر میکنید که ممکن است به کمالگرایی یا افسردگی نهفته مبتلا باشید، مهم است که از یک متخصص بهداشت روان کمک بگیرید.
علائم نشاندهنده افسردگی نهفته از دیدگاه مارگارت رابینسون رادرفورد
در اینجا به برخی از ویژگی های افرادی که با افسردگی نهفته درگیر هستند، اشاره می کنیم:
- صدای درونیتان مدام شما را سرزنش می کند
- بیش از اندازه احساس مسئولیت می کنید و تمایل به کنترل همه چیز
- برای اجتناب و سرکوب کردن احساسات دردناک، ذهنتان را مدام مشغول نگه می دارید
- رفاه و آسایش و امنیت دیگران خیلی برای شما اهمیت دارد و مدام نگران آنها هستید. ولی اجازه نمی دهید که دیگران وارد دنیای درونی شما بشوند
- گریه کردن رو نشانه ضعف میدانید و درباره احساسات خود حرفی نمیزنید
- رسیدگی به نیازهای خود را خودخواهانه می دانید
- کمالگرا هستید
- در فعالیتهای زیادی شرکت می کنید
- از غم دوری می کنید
- نشخوار ذهنی، این افراد تمایل دارند دائماً به افکار و احساسات منفی خود فکر کنند و آنها را تجزیه و تحلیل کنند
- افراد مبتلا به افسردگی نهفته، دائماً درگیر افکار منفی مانند “من به اندازه کافی خوب نیستم”، “هیچ وقت به چیزی که میخواهم نمیرسم” و “هیچ کس من را دوست ندارد” هستند
- این افراد تمایل دارند بر جنبههای منفی زندگی خود تمرکز کنند و نکات مثبت را نادیده بگیرند.
/فردی که دچار افسردگی نهفته است ممکن است ظاهر پرانرژی و فعال، یا حتی احساس بدبختی، ناامیدی و نفرت از خود داشته باشد. حتی ممکن است به خودکشی فکر کند. این فرد همان آدمی است که یک روز ممکن است خبر خودکشیاش رو بشنوید، در حالی که هفتهی پیش کاملا سرحال به نظر میرسید. هیچوقت نمیشود به طور کامل “افراد افسرده به طور کامل پنهان” رو شناخت.
اگر فکر میکنید که ممکن است به این نوع افسردگی مبتلا باشید، مهم است که از یک متخصص کمک بگیرید.
درمان افسردگی نهفته
- درمان شناختی رفتاری (CBT): CBT به افراد کمک میکند تا الگوهای تفکر منفی خود را شناسایی و تغییر دهند و رفتارهای ناسالم خود را اصلاح کنند.
- دارودرمانی: در برخی موارد، داروهای ضد افسردگی میتوانند به کاهش علائم افسردگی مانند غم و اضطراب کمک کنند.
- گروه درمانی: گروه درمانی میتواند به افراد مبتلا به افسردگی نهفته کمک کند تا تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و از آنها حمایت دریافت کنند.
ترجمه فارسی کتاب
کتاب “افسردگی نهفته” با دو عنوان متفاوت به فارسی ترجمه شده است:
- “افسردگی نهفته: راه رهایی از کمالطلبی، آنگاه که بر افسردگی نقاب میکشد” ترجمه شبنم درویش
- “افسردگی کاملا نهفته” ترجمه مریم رفیعی
مخاطبان این کتاب چه کسانی هستند؟
-
- افرادی که با کمالطلبی دستوپنجه نرم میکنند: این کتاب به شما کمک میکند تا ریشههای کمالطلبی خود را شناسایی کرده و با آن مقابله کنید.
- افرادی که از درون در حال رنج کشیدن هستند: رادرفورد در این کتاب به شما نشان میدهد که شما تنها نیستید و راههایی برای رهایی از این رنج وجود دارد.
- افرادی که حاضر نیستند با کسی دربارهی مشکلاتشان صحبت کنند: این کتاب میتواند دریچهای جدید به سوی خودشناسی و رهایی از رنجهای درونی شما باشد.
- افرادی که احساس درماندگی یا افسردگی دارند: رادرفورد در این کتاب راهکارهای عملی برای غلبه بر افسردگی ناشی از کمالطلبی ارائه میدهد.